Youppi Club 8 – The multiples tastes of Death / Les multiples goûts de la mort

Youppi Club 8: The one that broke all the rules – La rencontre qui a enfreint toutes les règles

October’s Youppi Club meeting marked a notable departure from the cult of Youppi established to date. For starters, it was held in November, on Sunday the 1st (instead of the usual Monday) to coincide with the Day of the Dead and other related death celebrations. On top of that, the order of the evening’s events was all garbled: the gathering opened with a ghostly, prerecorded rendition of the Youppi Club Song (normally sung live at the close of each meeting), followed by the calling of the roll (including the names of many of those who could not be there with us, such as Nathan Cirillo and Nelson Mandela).

But formal deviations aside, Youppi Club members celebrated our dead by sharing in the tastes of death, a culinary journey curated and laid out by the staff of Asian Alley in the Byward Market. Crammed around a single long table in the narrow eatery, those present sampled a series of contrasting and complementary flavours — madeleines for remembering, skullcap pesto to forget; bittersweet hot chocolate; and the not-soon-forgotten combo of painful hot pepper followed by soothing cucumber and yogourt. Each step along the flavour trail was garnished with a selection of thematically related poems, songs and witticisms. The soirée’s culminating song and dance, accompanied by accordion, was interrupted by Death himself. Over 10 feet tall, he bent his way through the front door to offer us a gift: a skull-shaped piñata which, after a series of frenzied whacks, exploded in a shower of dried autumn leaves.

La rencontre du mois d’octobre était remarquable par son refus des règles établies du Youppi Club. Tout d’abord, elle a eu lieu un dimanche, le 1er novembre (plutôt que le lundi traditionnel), pour coïncider avec la Toussaint et autres célébrations de la mort tenues en ce jour. De plus, l’ordre de la soirée était complètement renversé, en commençant avec une version fantomatique de la chanson thème du Youppi Club (qui clôt normalement nos soirées), suivie de l’appel des noms des participants -et de ceux qui ne peuvent être avec nous, comme Nathan Cirillo et Nelson Mandela.

Mais ces différences à part, les membres du Youppi Club ont célébré nos morts en partageant les multiples goûts de la mort, un voyage culinaire préparé et servi par le personnel du restaurant Asian Alley dans le Marché By. Entassés autour d’une longue table, les participants ont pu goûter une série de saveurs contrastantes et complémentaires – des madeleines pour se souvenir, du pesto de scutellaire pour oublier; du chocolat doux-amer; et une combinaison que nous n’oublierons pas de sitôt : un piment fort douloureux, suivi de yogourt et concombre apaisants. Chaque étape était saupoudrée d’une sélection de poèmes thématiques et de chansons. Le point culminant de la soirée, de la musique d’accordéon et une danse, a été interrompu par la Mort elle-même. Du haut de ses 3 mètres, elle nous a offert un présent : une piñata en forme de crâne qui a fini par exploser en une pluie de feuilles d’automne séchées.

This slideshow requires JavaScript.